Bahan-bahan:
3 ekor ikan (Ikan kembung paling best @ cencaru)
Air asam jawa
gula
terung panjang -* boleh juga pakai timun telunjuk
pes tauchu (kacang soya dlm botol)
garam
2 labu bawang merah
2 bawang putih
halia (sebesar ibu jari)
cili merah
Cara-cara masaknya:
*Bagi yang tak suka makan bawang macam ayah Ana, better guna sikit je bawang. ;) Tapi, yang Ana masak, ikut portion Ana. Cus' Ana suka bawang.
1. Tumbuk bawang merah sampai lumat.
2. Hiris halia dan bawang putih halus-halus.
3. Terung panjang, di potong 3 bahagian, kemudian di belah dua. (Bagi memudahkan ia masak)
4. Ikan dibersihkan dalamnya. Buang insang. Kemudian dia potong ikut kebesaran ikan.
5. Buat air asam jawa.
6. Cili merah dibelah dua, buang biji.
(SENANG JE NAK MASAK BENDA NI,PETIK JARI PON BOLEH)
a) bawang merah, bawang putih, cili merah & halia tadi ditumis sampai naik bau.
b) masukkan pes tauchu sebanyak setengah balang kaca.
c) masukkan air sebanyak setengah gelas.
d) kacau sehingga sebati
e) masukkan air asam jawa.
f) gula 3 sudu besar.
g) garam secukup rasa.
h) masak sehingga menggelegak.
IKAN yang telah dibersihkan terlebih dahulu digoreng asing bersama serbuk kunyit dan sedikit garam.
Setelah kuah tauchu menggelegak, masukkan ikan goreng tadi dan kacau sehingga sebati.
*Jangan lupa, pastikan terung yang dimasukkan tadi lembut juga.
Siap dimasak boleh lah dihidang bagi makan 5-7 orang.
SELAMAT MENCUBA. :D